2016-10-23

Galvos papuošalas tautiniame kostiume

Dažniausiai siuvu spalvotų juostelių karūnėles.
Dar yra galionai, siuvami iš puošnios aukso ar sidabro siūlais ataustos audinio juostos. Galima panaudoti ir brokatinę gėlėtą juostą. Vienas iš mano siūlomų galionų variantų -
Auksinis, puoštas spalvotomis šilkinėmis juostomis -
Dar vienas galvos papuošalas - karūna iš audinio su tautiniu motyvu juostos -
Na ir klostytų šilkinių juostų derinys, jau ne kartą mano rodytas ir aprašytas -

Ne dažnai, bet būna klausimų, kodėl ne taip sudėliotos karūnos spalvos, turint galvoje lietuvišką trispalvę. Dar kartelį noriu pabrėžti - ant galvos lietuvaitės nešiojo ne vėliavą, o tiesiog kuo daugiau spalvų turinčią puošmeną. Ir tos spalvos tikrai nebuvo tautinės vėliavos spalvos.
Karūnėles dažniausiai derinu prie kostiumo, o kadangi vaikams norisi jų ryškesnių, tai ir galvoms papuošti renkuosi natūralesnes, gamtoje esančias spalvas. Tiesa, jos kiek per ryškios, jeigu kaip pavyzdį imtume senąsias, tradicines, bet... yra kaip yra :)
Dar viena mažoms mergaitėms tinkanti puošmena - nerta (megzta) kepurėlė iš baltų, ar natūralios lino spalvos siūlų. Savo tinklapyje jų rodžiau ne vieną. Beje, mažosios gali būti ir be galvos papuošalų, užteks supinti kasytes su šilkiniais kelių spalvų kaspinėliais, ar siaura tautine juostele.
Turiu pasakyti, jog tai tik mano nuomonė. Manau, besidomintys tautiniais aprėdais ir lietuviškomis tradicijomis daugelį dalykų ras ir kituose šaltiniuose - internetas tikrai platus :)
Sėkmės!
Ačiū čia besilankantiems, susitikime ir kitą kartą :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą