2020-02-24

Tautiniai motyvai

Kai pritrūksta spalvų ir raštų...

Su tautiniais yra taip - arba perki austas medžiagas ir nesuki galvos, tiesa, moki pelnytai brangiai, nes kaip ten bebūtų, rankų darbas yra nepigus. Arba ieškai pigesnio varianto ten, kur arčiausia, ir bandai "pritraukti" viską iki reikiamos idėjos. Aišku, sugaišti laiko, prarandi nervų, kantrybės ir, būna, tam kartui nuleidi rankas, bet anksčiau ar vėliau surandi išeitį :)
Jau ne kartą esu rašiusi apie tautinių drabužėlių vaikams siuvimą, alternatyvias medžiagas, pasiuvinėjimus ir kitus dalykus. Dar vienas variantas - prieš kelis metus pasiūtam tokiam "ansambliui" priderinti liemenę -
Daugiau nuotraukų rasite čia - Tautiniai motyvai.
Kaip matot, sijono audinyje dominuoja mėlyna spalva. Liemenei norėjosi taip pat kažko mėlyno (dar raudona tiktų, bet man atrodė, kad tada kostiume nebeliks mūsiško tautiškumo). Tai, ko norėjau, neradau išmaišiusi ir vietines, ir interneto parduotuves. Nusprendžiau pati, nupirkusi vienspalvį audinį, imtis jį "tiuninguoti" :)
Siuvinėjimas mašina - tarsi meditacija. Ypač kai žinai, ko nori. Laiko atima, bet jeigu rezultatas tinkamas, tik pirmyn :)
Pasirinktos dvi dekoratyvios siūlės nenuvylė. Kaip ir norėjau, mėlyna su "stipresniu" raudonu rašteliu ir siauru dantytu geltonu -

 Liemenė pasiūta -
 Manekenas per krūtinę yra didesnis už paauglės išmatavimus, bet susidaryt bendrą vaizdą galima :)


Beje, mano mamos laikais (dvidešimto amžiaus viduryje) būtent mėlynų spalvų tautinis kostiumas kažkodėl buvo gerokai dažniau siuvamas. Ir turbūt nesvarbu, kokiame regione (mama aukštaitė). Vėliau, kai paskutiniais dešimtmečiais pati dalyvavau šokių kolektyvo veikloje, mėlyno kostiumo vilkėti taip ir nebeteko - tuo metu dominavo jau dabar tapusios tradicinėmis žalia, raudona, ruda, geltona.
Dar vienas tautinis fragmentas - mažai mergytei sijonukas su liemene -
Liemenė pusvilnės, puošta dekoratyvine šilkine juostele. Audinys nėra visiškai vienspalvis, atrodo, kaip rankų darbo. Sijonukas pasiūtas iš medvilnės.
Kol kas tiek.
Geros darbo savaitės :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą