2021-04-19

Gyvybės medis

Užsakymas.

Viengulis skiautinis "Gyvybės medis" sugalvotas ne šiaip - užsakovė pageidavo savo sūnaus kambariui rusvų ir žalių akcentų ir kažko panašaus į Gyvybės medį. Kas tai per medis, ko gero, žinom daugelis, tačiau perkelti ant lovatiesės, dar ir skiautinių, užduotis ne visai paprasta. Medį, aišku, nupieščiau, tačiau natūralistinė aplikacija man atrodė gan vaikiška (vaikai greitai užauga, o lovatiesė bus tinkama ilgai). Štai čia ir "pasitarnavo" baltų simboliai, kuriuos išsiuvinėti atskirais fragmentais nebuvo labai sudėtinga.

Čia šiek tiek iš šaltinių (jeigu kam įdomu) - "Pasaulio (Gyvybės) medis auga visatos centre. Trys jo dalys simbolizuoja zonas: šaknys - požemį, kamienas - žemę, šakos ir viršūnė - dangų. Jis siejamas ir su laiku: praeitis, dabartis, ateitis. Lietuvių Pasaulio medžio prototipu buvo uosis, pušis, ąžuolas, eglė. Juostose eglutės ornamentas - Laimos ženklas, saugantis nuo Laumių blogio (toks raštas vadinamas šluotele)" - ištrauka iš "Baltų ženklai ir simboliai" (Karmėlavos B. Buračo gimnazijos Lietuvių kalbos mokytoja Sandra Janušonienė)

Mano sumanymas buvo atsitiktine tvarka išdėlioti simbolius, apjungiant juos skirtingų spalvų to paties rašto blokais. Spalvų yra trys pagrindinės - ruda, žalia ir balta. Kaip tarpinę parinkau pilką. Tiesa, tiek ruda, tiek žalia turi dar kelis atspalvius - čia kaip medžių lapai: su perėjimais nuo vienos iki kitos spalvos... Beje, buvau sugalvojusi kelis variantus su skiautinių raštais. Tėveliams patiko šis 😊

Viso yra 45 blokai, iš kurių šeši su išsiuvinėtais (mašininė zigzago siūlė) simboliais.
Kitoje pusėje aiškiai matomas daigstymo (daigstyta rankomis) raštas -
Lovatiesės išmatavimai 230x133 cm. 



 Daugiau lovatiesių rasite skyriuje Skiautinių antklodės.
Ačiū čia užsukusiems, lauksiu Jūsų sugrįžtančių 😊.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą