2011-08-17

Tautiniai drabužiai

Ką daryti, jei vaikus norit papuošti tautiniais drabužiais (arba pati pasipuošti)?
Manau, kiekviena mama pasirūpins juos kažkur gauti, tik svarbu įpirkti :)... Pasidairius internete po forumus, supratau, kad tautinių drabužėlių kainos kandžiojasi, be to į parduotuvę nenueisi ir taip paprastai jų nenupirksi.
Užtikrinu, galima viską pasiūti - nuo pasijonio iki karūnos. Netgi atrasti tokių medžiagų, kurios pasirodys autentiškos, ir austi nereikės. Parodysiu jau pasiūtus rūbelius mergaitėms, kurios turėtų juos naudoti kokius tris metus (kaip žinia, vaikai greitai stiebiasi, bet tikėtis, kad greit neišaugs,  verta :)...). Karūnų nesiuvau, tiesiog nusprendėm, kad mergaitėms gražu bus nertos kepurėlės (mes juos čepčikais vadinom) ar vainikėliai iš gėlyčių, tegu ir dirbtinių...
Čia visas komplektas, o dabar parodysiu kai kurias detales.
Prijuostėms panaudojau austinį rankšluostį, kurių nėriniai - mergaičių močiutės darbas. Močiutė dar jauna  ir  šiaip - pakankamai užsiėmusi, bet laiko surado :)...

Palaidinukių medžiaga - linas, kurį pasiuvinėjus sunkiai atskirtum nuo senovinių marškinių. Aišku, pasiuvinėti buvo galima daugiau - lietuvės senovėje mėgo puoštis ir siuvinėjo rankoves, apikakles, pečių liniją  pakankamai gausiai.
Na, o dėl sijonų - tai čia paprasčiausia. Gali būti languotas, gali būti išilgai ar skersai ruožuotas, medžiagų pasirinkimas šiuo metu tikrai gausus. Tik kažkodėl daugelis įsitikinę, kad spalvos būtinai turi būti tautinės. Tikrai ne. Spalvų įvairove pasižymėjo visų Lietuvos regionų drabužiai, aišku, spalvos buvo natūralios... (http://www.tautiniaikostiumai.lt/galerija.html).
Apie medžiagos liemenėms paieškas būtų ilgas pasakojimas :). Tegul tai lieka mano mažyte paslaptimi :)...Bet man pačiai jos (liemenės) labai patinka ir, manau, tinka...
Čia dar nebuvo nėrinuko ant prijuostės, tai fotogtafuojant pridėjau pirktinį - irgi neblogai atrodytų...
Kas dar? Juostos! Jas radom senelio spintoj - austos, įvairiaspalvės, tinka visokio margumo.
Štai ir visas tautinis kostiumas. Abiejų močiučių pastangomis :)... 



12 komentarų:

  1. Grazu :) o kas neturi mociuciu... ar galima butu kur nors uzsisakyti tokia suknele? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aišku, galima! :)
      Parašykit man į el.paštą, susitarsim :)

      Panaikinti
  2. Tikrai labai gražiai atrodo :) Aš saviskėms pasiuvus languotus sijonus su pasijoniais, žiurstukus, va bėda su liemenėmis. Vis ruošiuos siūti bet dėl medžiagos neapsisprendžiu. Turėjome paskolinta tautinių šokėjėlių kostiumą, tai ten liemenė buvo iš vilnoninės medžiagytės, plonos skirtos paltams. Gal visai išeitis? Visgi labai įmodu būtų sužinoti apie Jūsų liemenės kilmę :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su kilmės nustatymu dabar būtų keblu :)Tik tiek galiu pasakyti, kad tai pusvilnės audinys, atkreipęs mano dėmesį būtent spalva,na ir kraštas, labai tinkantis tautiniams. Tiesiog laiku atsidūriau reikiamoje vietoje ir stvėriau visą gabalą, net nesiderėdama :)O dėl paltinės medžiagos Jūs teisi, tik siūlyčiau rinktis kiek retesnę, gali būti su nežymiu ruoželiu, aišku, spalva taip pat turi reikšmę, tik esant jos trūkumui, galima pridėti savo fantazijos (žvilgterkit į šiandien tinklapin įdėtą komplektuką) :) Sėkmės!

      Panaikinti
  3. Tikrai labai gražūs tautiniai drabužiai. Pamenu ir pati tokius turėjau, kai dar lankiau folklorą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai grazu! O imanoma pas jus uzsakyti? 5-6 m mergaitei? Ar pavyktu kaip nors pagaminti ir ta juosta ant galvos?nes cia jau butu dziaugsmo virsune!:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū!
      Viskas įmanoma, tik parašykit man į el. paštą dianos.dygsniai@gmail.com Suderinsim :)

      Panaikinti
  5. laba diena,

    man reiktų aukštaitiškų tautinių rūbelių 6 metų mergaitei. Ar turėtumėte ir kiek kainuoja?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, domina kostiumas 8-9 metu mergaitei. Gal ką turite?

    AtsakytiPanaikinti