2015-05-11

Tautinukai vaikams

Šįkart ne tiek apie tautinius drabužėlius, kiek apie tautines mergaičių karūnėles, kitaip dar galionais vadinamas, noriu pakalbėti. Čia kilo daug interpretacijų - kai kam atrodo, kad būtinai turi būti trispalvės, tautinių spalvų ir būtinai spalvos išdėstytos kaip vėliavoje.
Prieštarauju! :)
Ne vėliavą ant galvų rodė lietuvaitės, o puošėsi iš to, ką turėjo: kur kokį spalvingą kaspinėlį gavusi raukė, klostinėjo, ar juostelę, įvairiomis spalvomis siūlus nudažiusi, audė... Jeigu internete žvilgtersit į nuorodas apie tautinius drabužius, ar užtiksite pavyzdžius istoriniuose archyvuose, matysite auksu siuvinėtus ar austus galionus su siuvinėtais kaspinais, pakaušyje aukštomis kokardomis sudėtus. Kiekvienas regionas turėjo savas tradicijas, kaip juos puošti, kada ir kur dėvėti.
Suprantu esančius toli nuo namų - tikiu, kad norisi paryškinti tautiškumą gyvenant svetimoje šalyje. Tuo labiau mažoms mergaitėms - tikrai tinkamesnės iš atlasinių spalvingų kaspinėlių suklostytos nedidelės galvelių puošmenos, nors mažosioms gražu ir gėlių vainikėliai, ir nertos lino kepurėlės, ir nėrinukais apsiūtos baltos skarelės - čia jau skonio reikalas ir mamos pasirinkimas :)
Svarbiausias momentas, dėl kurio nutariau smulkiau apie karūnėles parašyti, tai tas, kad dažniausiai jas tenka siūti augančiam vaikui, todėl norisi, kad  jos būtų nešiojamos ilgesnį laiką. Šiaip, ko gero, geriausia būtų siūti matuojant individualiai. Tada užsiūtum, užtaisytum kokarda ir jokių problemų :)  Kadangi, kaip minėjau, išsiunčiu ir nematau, tinka ar nelabai, sugalvojau užsegimą su gumine kilpute. Bandžiau nufotografuoti, tikiuosi, matosi -
Po kilpą ir sagą kiekvienoje karūnėlės pusėje.
Iš kaspinų sudėta kokarda paslepia sagutes - jų nesimato. Bet vistiek dar siūlau iš šonų karūnėlę prisegti  "špilkelėmis" prie plaukučių papildomai, kad mergaitei šokant, žaidžiant, bėgiojant ji gerai laikytųsi :)
Jeigu kas neaišku, ar šiaip įdomu pasiginčyti, siūlau skambinti, klausti raštu, manau, visada galima rasti atsakymus :)
Gero vakaro! Ir ačiū, kad čia apsilankote :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą